jakkesæt

Hvorfor skal du købe et jakkesæt?

Et jakkesæt har mange funktioner og betydninger. Men hvor stammer den fine påklædning egentlig fra?

Jakkesættets oprindelse stammer fra England i 1666. Her beordrede den daværende konge, Charles II af England, at adelen og det højere borgerskab skulle i offentligheden bære en enkelt stort vest. Dette var blot begyndelse på jakkesættets udvikling.

Omkring 150 års senere blev jakken og bukserne tilføjet i 1800-tallet. Senere hen blev jakkesættet båret, som uformelle klæder, på landet og ved vandet. Som tiden gik blev jakkesættet accepteret i de større byer og flere begyndte at benytte sættet. Efter første verdenskrig udkonkurrerede jakkesættet ”diplomatfrakken”, som var den daværende hverdags-dragt for mænd. Under anden verdenskrig begyndte særligt afroamerikanske grupper af bruge over-dimensionerende jakkesæt også kaldet ”zoot suit”.  Som tiden har passeret har jakkesættet udviklet sig, og bliver specielt brugt i erhvervslivet.

Jakkesæt i erhvervslivet

Jakkesættet er erhvervslivets uniform. Det udstråler kontrol, seriøsitet og formalitet.

Nogle vil mene at jakkesættet blot er et sæt tøj bestående af bukser, skjorte og slips. Men i et erhvervs-sammenhæng symboliserer det nærmere et omvandrende visitkort. Et jakkesæt er altså ikke bare en påklædning men et symbolsk tegn på professionalisme. Man iklæder sig kontrol, og det er netop derfor man bør overveje at benytte denne påklædning i erhvervslivet.

Jakkesættet kan og skal betragtes som en uniform. En uniform som tages af når man er ”off duty”. Et jakkesæt skal ikke betragtes som en del af ens hverdagsklæder. På den måde adskiller man arbejde fra fritid, og man kan derved bedre koble af, når det ringer ud til fyraften.

En anden ting jakkesættet også sikrer, i erhvervslivet, er at samtaler, møder mm. forbliver på et professionelt og arbejds-relateret plan. Hvis man møder op til et møde i hverdagstøj, kan man godt gå hen og frygte at nogle ellers professionelle samtaler bliver private.

I hvilken anledning skal du bruge jakkesættet?

Alt efter hvor ofte det er nødvendigt for dig at bruge et jakkesæt, skal du finde det rette, som passer til formålet.

Skal det blot være et jakkesæt som bruges til møder? Skal du have et jakkesæt på hver gang du møder ind på job? Skal det være et jakkesæt som kan bruges til formelle begivenheder på jobbet, men som også skal kunne have andre funktioner, som til fest, nytår etc.?

Du bør stille dig selv førnævnte spørgsmål før du køber dig et jakkesæt, eller flere for den sags skyld. På den måde sikrer du, at du har det rette jakkesæt, til den rette begivenhed.

Habit, jakkesæt eller smoking?

Et ofte stillet spørgsmål er hvad forskellen mellem en habit, jakkesæt og smoking er.

Habit og jakkesæt er 2 sider af samme mønt. Begge begreb dækker over det samme. Smoking og jakkesæt/habit bliver adskilt på grund af detaljerne, i og med påklædningerne overordnet set ligner hinanden. Oftest siges det at smokingen er mere dekorativ end jakkesættet. Se nedenstående liste, så du ved hvordan du adskiller jakkesættet fra smokingen.

 1. Smokingen har en silkerevers, hvor jakkesættets revers er af samme stof som resten af jakken.
 2. Generelt har smokingen silkedetaljer, såsom silkebetrukne knapper, silkegalon (Et silkestykke som går ned langs syningen på bukserne) samt silke på jakkens lomme.
 3. Jakkesættet har bæltestropper hvor smokingen ingen har, da man skal bære seler til sættet.

Således kan du nu skelne mellem habit, jakkesæt og smoking.

De 10 gyldne jakkesæt-regler

Hvis det er første gang du skal enten købe eller iføre dig et jakkesæt, er det vigtigt at kende til de 10 gyldne regler:

 1. Knap jakken op når du sætter dig.
 2. Mix aldrig jakkesættet med et sports-ur.
 3. En lys skjorte går godt sammen med en mørk lommeklud.
 4. Fjern syningerne på jakkens slids.
 5. Jakken sidder som den skal, hvis du kan have en knytnæve mellem jakken og skjorten.
 6. Slipsenålen skal være mindre end slipset.
 7. Hvis ikke du har slips på, bør du have en mindre størrelse krave på skjorten.
 8. Hvis du har et vovet slips på, bør du matche det med en diskret skjorte.
 9. Hvis du skal have en prikket skjorte på, skal de hverken være for små eller store. Du skal finde en god størrelse midt i mellem.
 10. Hvis du skal have vest på, er det vigtigt den er tætsiddende.

Bestil et jakkesæt hos Anne Spang

At finde det rigtige jakkesæt kan være svært, men et godt sted at starte, er hos Anne Spang. Her bliver man rådgivet og vejledt således at jakkesættet bliver lige præcis som man ønsker det.  Alt bliver syet fra bunden, så detaljer som revers, slids og lommetype kan sammensættes, alt efter ønske og behov. Der findes både typen ”slim fit”, ”regular” og ”løs” pasform. Der er ingen grænser for hvad man kan få lavet til og på sit jakkesæt. Så hvis du gerne vil udstråle professionalisme på arbejdspladsen eller stå kniv skarpt til næste bryllup du er inviteret til, så er Anne Spang klart en løsning for dig.  Læs mere her!