Kirurgen.dk

4 årsager til åreknuder & råd til behandling

Mange danskere plages af åreknuder, og hvis først man er ramt, vil man ofte være nysgerrig efter at finde ud af, hvad årsagen til åreknuder er, og om der findes noget, som man kan gøre for at behandle åreknuderne.

Der er forskellige grunde, som kan være årsag til åreknuder, men faktum er at 15-30% af Danmarks befolkning vil døje med åreknuder, og måske vil være interesseret i en behandling for åreknuder, men her vil først blive nævnt nogle almindelige årsager.

Årsager til åreknuder

Årsag 1: Gener

Dette er sikkert ikke svaret, som man ønsker at høre, hvis man er ramt af åreknuder og nu læser, hvad årsager til åreknuder kan være, og hvordan man kan behandle dem, men det er et faktum, at genetik spiller en stor rolle i fremkomsten af åreknuder. Især for den type åreknuder, der kaldes primære åreknuder, vil årsagen ofte være knyttet til arvemasse.

Årsag 2: Alder

Alder er en anden stor årsag til åreknuder, og man vil i takt med, at man bliver ældre, have større risiko for at blive blandt de 15-30% af befolkningen som rammes. Dette er også tæt knyttet til generne, da man oftest have de samme forudsætninger for at blive ramt som sine forældre, men også nedsatte funktioner i blodomløbet vil ske i takt med tidens løb, og dermed øges altså risikoen for forekomst af åreknuder.

Årsag 3: BMI

Selv om brugen af et BMI-tal ofte er under debat i disse tider, da det ikke tager højde for muskelmasse, men kun vægt i relation til højde, så kan det generelt set være en årsag til åreknuder, og det skal derfor også med på denne liste. I Danmark opleves for tiden – som i mange andre vestlige lande – et øget BMI blandt befolkningen, og hvis man frygter for åreknuder, og måske har familie med åreknuder i forvejen, så bør man overveje en kostomlægning samt regelmæssig motion. Tendensen til fedme ses også i takt med en øget alder, og derfor er de to førnævnte faktorer heller ikke helt urelateret.

Årsag 4: Blodpropper

Alle de ovenstående årsager vil typisk lægge til grund for hvad man karakteriserer som primære åreknuder, mens årsag nummer 4 er mere relateret til fysiologiske ændringer, selv om det ikke kan undsiges, at de første 3 faktorer kan influere på denne. Åreknuder som følge af blodpropper betegnes som sekundære åreknuder, og skyldes, at blodproppen øger blodtrykket i benene, hvilket gør, at evnen til at udveksle nærings- og affaldsstoffer i blodet. En velkendt årsag til blodpropper er dog også et øget BMI, alder samt gener, så det vil som oftest være svært at isolere én specifik årsag.

Behandling af åreknuder

Er man blevet ramt af åreknuder, er det først og fremmest vigtigt at pointere, at åreknuder som sådan ikke er farlige, men af kosmetiske årsager vil mange gerne have en åreknude behandling. En behandling af åreknuder kan foregå på mange måder og åreknuder kan blandt andet fjernes med skum, creme, støttestrømper, operation eller laseroperation. Hos Kirurgen.dk, der er speciallæge i behandling af åreknuder og øvrig kirurgi foretaget man både vejledning og udvælgelse af støttestrømper til behandling af åreknuder som symptombehandling uden kirurgisk angreb. Dog bliver der dog også foretaget åreknude behandling ved operation ligesom laseroperation af åreknuder også er en behandlingsform, som Kirurgen.dk kan tilbyde. Hos Kirugen.dk behandles åreknuder både ved recept og ved egenbetaling, og i den nyinstandsatte og moderne specialklinik i Charlottenlund står et venligt personale klar til at behandle for åreknuder.