koncentration

Hold din koncentration ved at følge disse 8 gode råd

Vi kender det alle sammen. Telefonen brummer, reklamerne frister og kollegaerne taler. Det kan være svært at holde sin koncentration i løbet af en arbejdsdag. Derfor kan du læse i dette blogindlæg læse 10 gode råd til, hvordan du holder koncentration.

Skriv det ned
Hovedet er altid fyldt med alverdens tanker, ting man skal, ting man ikke nåede, ting man kunne have gjort anderledes, ting man skal huske og andet slags tankemylder. Det kan være store såvel som små tanker, som fylder i hovedet i løbet af dagen.

En god måde at komme af med tankemylderet, er at skrive det ned, som fylder i hovedet, inden du begynder en arbejdsopgave. Hvis du undervejs får flere tanker, så skriv dem ned med det samme.

Hvis det er store tanker som fylder hovedet og ødelægger din koncentration, kan det også hjælpe at acceptere at der er meget som skal gøres og besluttes, men at du ikke kan gøre noget ved det nu. På den måde bliver du ikke irriteret og frustreret over ikke at kunne holde din koncentration, men i stedet for finder dig i, at der er meget som fylder i hovedet.

Research før du påbegynder en opgave

Man giver nemt op og mister motivationen, hvis man hopper direkte ud i en opgave. Opgavens omfang kan gå hen og bliver uoverskuelig og svær at starte på. Hjernen skal som regel varmes op før man kan påbegynde en opgave. Brug derfor gerne 5-10 minutter på at researche og orientere dig om opgaven. På den måde danner du et godt overblik over informationerne og opgaven. Dette vil give et langt bedre overskud, og på den måde kan du fastholde din koncentration.

Husk at tage pauser

Du kan med fordel arbejde effektivt i 30 minutter og herefter tage 2-5 minutters pause. Undersøgelser viser nemlig at koncentrationen daler efter hver halve time. Pausen du holder skal være mentalt afslappende. Pausen kan eksempelvis være at hente kaffe, gå på toilettet etc. For at holde overblikket, skal du sørge for ikke at begynde inden for den halve time på en ny opgave. Hvis du kan mærke at koncentrationen begynder at glippe skal du gøre noget aktivt. Du kan tage en frisk tur rundt om bygningen eventuelt. Det bedste er hvis du lige kan få pulsen op – det hjælper nemlig på hovedet.

Gør opgaven til en konkurrence

For at holde koncentrationen, når du laver opgaver på arbejdet, kan du se opgaven som en konkurrence med dig selv. Du kan eksempelvis sætte en alarm til at ringe efter 20 minutter. Her kan du se hvor meget du kan nå på de 20 minutter. Sæt uret igen, og herefter kan du se om du kan nå den samme mængde de næste 20 minutter, eller om du måske når endnu mere? Du bør dog være realistisk med hvad du kan nå på de 20 minutter.

Du bør ikke multitaske

Når du arbejder kan du let miste koncentrationen ved at tage flere opgaver på en gang. Koncentrér dig derfor om en ting af gangen. På den måde kan du levere mere effektivt arbejde uden at miste koncentrationen.

Træk vejret når du er presset

Hvis der er stress på arbejdspladsen og du hurtigt skal leverer, kan man let miste overblikket og sin koncentration. Du kan genvinde kontrollen ved at tømme hovedet og starte forfra. Alt det tankemylder, stress og pres som tynger dig, bør du skrive ned. Gem sedlen til du har færdiggjort opgaven, og kig på den. Dette vil give dig langt mere overskud. Hvis det er en stor opgave du har med at gøre, kan du på et stykke papir lave små delopgaver i prioriteret rækkefølge, som skal ordnes. Dog skal disse først kigges på, når den primære opgave er løst. Sæt herefter flueben ved de opgaver du har nået. Dette giver en stor befrielse, og letter den byrde som tyngede dig før.

Sund mad

Sund man kan også gøre en hel del forskel for dig, hvis du har svært ved at holde din koncentration. Ved at spise mad som holder længere og som mætter, så bliver du ikke forstyrret af en knurrende mave. Derforuden giver maden dig også energi. Du har på den måde mere overskud til at udføre dit arbejde og nemmere ved at holde din koncentration i løbet af dagen.

Kurser i at holde koncentrationen

Hvis du har prøvet ovenstående, og du stadig har svært ved at holde koncentrationen, så kan du med fordel kontakte Supplement. Supplement tilbyder kurser i hvordan du holder koncentrationen og giver dig værktøjer til hvordan du effektivisere dit arbejde på arbejdspladsen. På kurset lærer du om motivation, hvad som driver dig, multitasking og nærvær. Disse aktiviteter er ekstremt vigtige at kunne beherske, når du er på arbejde. Du kan læs mere om kurser Supplement tilbyder og om hvordan du holder din koncentration. Læs mere her!