akut tandpine

akut tandpine? Bestil en akut tid nu hos Tandlæge Center Højbro Plads!

Har du akut tandpine? Så bør du kontakte en tandlæge. I dette indlæg kan du læse om hvorfor en akut tandpine opstår, samt hvad du gøre for at lindre smerten.

Symptomer på tandpine

Der kan være forskellige symptomer på tandpine. At få jag og isninger er meget normalt, og dette betegnes derfor ikke som tandpine. Isninger og jag kan ofte komme fra kulde, varme eller tryk. Disse plejer almindeligvis at gå over efter et par sekunder. Dog hvis smerten bliver ved i mere end 15 sekunder, kan det være et mere seriøst problem.

Hvis der eksempelvis er en slem betændelse i tanden kan det mærkes i kinden, øret og/eller kæben.

Her er en liste over de symptomer du bør tage alvorligt, og derfor søge hjælp/behandling hos en tandlæge:

 1. Smerte når du tygger.
 2. Stor overfølsomhed på varme eller kulde.
 3. Kraftig blødning eller udflåd fra en tand eller omkring tanden.
 4. Hævelse af købe, kind eller omkring tanden.
 5. En eventuel skade i området.

Disse symptomer opstår hyppigst, hvis der er tale om et hul eller en tandkødssygdom.
Hvad kan en akut tandpine skyldes?

Akut tandpine opstår oftest fordi der er betændelse inderst i tanden. Inderst i tanden er der nerveender, som er ekstremt følsomme. Hvis der kommer betændelse i disse nerveender opstår der akut smerte og herved en akut tandpine.

Tandpine kan også skyldes følgende:

 1. Tanbylder
 2. Tandskader
 3. Revnede tænder.
 4. Dårligt placeret fyldninger og/eller kroner.
 5. Defekte fyldninger og/eller kroner.
 6. Tab af tand.
 7. Kæbespændinger.
 8. Plak på tænderne.
 9. Tandkødsbetændelse.
 10. Huller i tænderne.

Selvom der ikke nødvendigvis er noget galt med tænderne, kan en tandpine stadig fremprovokeres. Det kan eksempelvis ske, hvis du har problemer med kæbens bidfunktioner, ørepine, smerte i bihulerne eller musklerne, i dette områder. Det kan også hænde at hjerteproblemer kan give følelsen af tandsmerte.

Hvis du har problemer med tandsmerte bør du heller ikke ryge. Rygning kan gøre tandpinen 10 gange værre. Lad derfor være med at ryg, hvis du har tandpine. Gå hellere til tandlægen inden du tænder en cigaret igen.

Hvordan udgår du tandpine?

Det er ingen hemmelighed at jo mere du værner om dine tænder, desto færre problemer får du. Regulær tandbørstning mindst to gange dagligt, brug af mundskyld, en god tandpasta og brug af tandtråd, kan forhindre dig i at få akut tandpine. Derforuden kan en tandrensning af din tandlæge også være med til at holde dine tænder sunde og problemfrie.

En sund kost kan også være med til at sikre at du ikke får akut tandpine. Bakterier trives af sukker og stivelse og har brug for disse to stoffer til at grave igennem tændernes emalje. Hvis man ønsker sig sunde tænder, bør man derfor undgå mad med meget sukker- og stivelse i.

Du kan undgå at få tandproblemer ved at børste tænder efter hvert måltid. Så i stedet for at børste tænder inden morgenmaden, gør det efter, det samme til frokost og aftensmad. Hvis du har glemt tandbørsten på arbejdet, kan du også benytte madvarer, der fungerer som en naturlig tandbørste. Det kan eksempelvis være et æble eller salat. Disse to madvare kan fjerne maden fra tænderne. Man kan også bruge en mundskyld med Xylitol. Dette stof reducerer bakterier.

Hvis du ikke kan komme til tandlægen med det samme, hvad kan du så gøre for at dulme smerten?

Hvis du ikke har mulighed for at komme til en akut tandlæge, så kan du gøre følgende for at dulme smerten:

 1. Aspirin eller ibuprofen er godt for kæbesmerter. Dette kan dog kun bruges af voksne.
 2. Acetaminophen, herunder panodil. Kan bruges til børn.
 3. Undgå meget varmt og/eller koldt spise eller drikke. Spis og drik gerne lunkne ting, ellers kan det gøre smerten værre.

Tandpine kan også skyldes andre alvorlige symptomer

Akut tandpine kan også forekomme hvis du fejler andet en blot noget med tænderne.

En tandpine samtidig med koldsved, feber og rystelser kan eksempelvis være et tegn på at betændelsen har bredt sig. Dette kræver en stærk antibiotika for at helbrede.

Hvorfor skal du kontakte din tandlæge når en akut tandpine opstår?

Du skal kontakte en tandlæge når en akut og vedvarende tandpine opstår. Dette skyldes at du måske kommer til at behandle tanden forkert. Din tandlæge har de midler som skal til for at fikse problemet. Ofte hvis man en akut tandpine stå til, kan det godt gå hen og blive endnu værre, end hvad det var til at begynde med.

Du kan kontakte Tandlæge Center Højbro Plads: mandag til torsdag kl. 8-20, fredag kl. 8-22 samt lørdag, søndag og helligdage kl. 8-18. Har du akut tandpine i weekenden eller på en helligdag, kan du sagtens stadig kontakte klinikken. Behandlinger i weekenden og på helligdage er helt uden ekstra tillæg og gebyr.

Tandlæge Center Højbro Plads har også en akuttelefon som er åben i tidsrummet mellem kl. 18.00 til kl. 08.00 næste morgen, alle ugens dage. På klinikken er det oftest muligt at få en tid samme dag.

Hos Tandlæge Center Højbro Plads er der 6 tandlæger, med mange års erfaring, samt 3 klinikassistenter. Der sættes altid fokus på patienterne og deres behov. De ansatte kommer løbende på kurser, som bevarer og udbygger deres kundskaber. Tandlæge Center Højbro Plads har også konkurrencedygtige og overkommelige priser. Så hvis du skal booke en akuttid hos en tandlæge på grund af akut tandpine uden at skulle bekymre dig om prisen, så bør du booke tid hos dem. Læs mere her!