Hvad er en ejerskifteforsikring?

Hvad er en ejerskifteforsikring? Få svar, inden du køber ny bolig

Hvad er en ejerskifteforsikring? Det virker som et simpelt spørgsmål, men det er faktisk langt fra alle danskere, der kan svare fyldestgørende på det. Det skyldes ikke mindst, at der ikke er noget simpelt svar. Alligevel bør du kende svaret på spørgsmålet ”hvad er en ejerskifteforsikring”, inden du køber ny bolig. En ejerskifteforsikring og dit valg af en kan nemlig ende med at blive afgørende for, om du selv skal hæfte for udbedring af skjulte skader eller ej. Da der ofte er tale om dyre regninger, kan det godt betale sig for alle, der søger at købe ny bolig, at finde svar på spørgsmålet ”hvad er en ejerskifteforsikring”. Og er du en af dem, er du kommet til det rigtige sted. Her giver vi nemlig en grundig forklaring på, hvad en ejerskifteforsikring er, og ikke mindst hvilken betydning den kan have for dig og din økonomi.

Beskyt dig mod skjulte skader

Det er ikke nemt at finde ny bolig. Man skal finde noget, der passer i både størrelse og stil. Og selv når man har fundet netop det, kan man ikke være sikker på, at man har gjort en god handel. Der kan nemlig være skjulte skader på boligen, som ikke er blevet opdaget. Som det fremgår af navnet, er skaderne netop ”skjulte” – men det gør desværre ikke, at de ikke har en betydning. Nærmere tværtimod. For hvis de skjulte skader ikke bliver opdaget eller udbedret, kan det ende med at gøre boligen ubeboelig og kræve nedrivning. Derfor skal skjulte skader altid udbedres, når de bliver opdaget. Og har du ikke tegnet en ejerskifteforsikring, kan du ende med at skulle betale – også selvom du ikke er skyld i skaderne.

Men hvad er ”skjulte skader”?

Der er ikke nogen fast definition og derfor ikke noget endeligt svar på, hvad skjulte skader egentlig er. Det er også en af grundene til, at det kan være svært at give svar på spørgsmålet ”hvad er en ejerskifteforsikring”. Skjulte skader er, som det fremgår af navnet, skader, man ikke lige kan se med det blotte øje. Derfor er det også skader, som ikke fremgår af tilstandsrapporten, der skal udføres på huse, når de handles med. Skjulte skader kan blandt andet være fugt eller skimmelsvamp i de af husets lag, der ikke nødvendigvis er synlige. Det kan også være huller i taget, manglende isolering eller revner i murene. Hvis disse opdages, efter handlen er gennemført, kan det være den nye køber, der står til ansvar. Og har vedkommende ikke tegnet en ejerskifteforsikring, kan det blive en rigtig dyr fornøjelse.

Når sælger overdrager sit ansvar

For mange giver det mening, at de skjulte skader er sælgers ansvar. Det er de egentlig også, indtil sælger får udarbejdet en el- og tilstandsrapport samt tilbyder at betale halvdelen af den billigste ejerskifteforsikring til køber. I det øjeblik har sælger overdraget sit ansvar for de skjulte skader, og derfor er det en rigtig god idé for køber at tage imod tilbuddet om at slå halv skade på en ejerskifteforsikring. Hvis køber ikke har en ejerskifteforsikring, er det nemlig på eget ansvar at betale for udbedringen af de skjulte skader. Og da det sjældent er små eller lettilgængelige skader, kan regningerne nemt overstige 50.000 kr.

Så hvad er en ejerskifteforsikring, og hvordan fungerer det?

En ejerskifteforsikring er en forsikring, der går ind og dækker køber mod de skjulte skader, som der måtte findes på huset. Det er i ikke mindre end hver 5. Bolighandel, at ejerskifteforsikringen kommer i spil. Det er altså oftere, end man skulle tro, at der bliver fundet skjulte skader på en ny bolig. En ejerskifteforsikring dækker de udgifter, man måtte have til udbedring af de skjulte skader. Hvis sælger på ens nye bolig tilbyder at betale halvdelen af den billigste ejerskifteforsikring på markedet, bør man altså tage imod tilbuddet. Dog skal man være opmærksom på, at sælger kun er forpligtet til at betale halvdelen af den billigste forsikring, selv hvis man vælger en, der er dyrere.

Valget af forsikring kan blive afgørende

Så det lyder jo egentlig meget nemt. Nu har vi fået svar på spørgsmålet ”hvad er en ejerskifteforsikring”, og nu ved køber, at vedkommende skal tegne en, hvis sælger tilbyder det. Desværre er det ikke så nemt, som det lyder. Fordi mange boligkøbere hvert år skal bruge en ejerskifteforsikring, er der også mange forsikringsudbydere at vælge imellem. Og på trods af, a alle ejerskifteforsikringer som udgangspunkt dækker efter den samme lov, er der store individuelle forskelle på, hvor godt de egentlig dækker. Hvis du bare tager den første, den bedste ejerskifteforsikring, kan det altså medføre, at den skjulte skade, du finder, måske ikke bliver dækket. Så er det fristende at tænke, at man bare tager den dyreste ejerskifteforsikring, så man er sikker. Dog er det heller ikke den smarteste idé – for der er ingen garanti for, at den dyreste ejerskifteforsikring også er den bedst dækkende.

Find den bedste ejerskifteforsikring til dig

Så hvordan kan man være sikker på, at det valg, man tager, også er det rigtige? Hvordan finder man den ejerskifteforsikring, der dækker bedst til den billigste pris? Svaret er simpelt, men ikke altid populært. Det handler nemlig om at gøre sit forarbejde og være grundig i det. På internettet kan man undersøge markedet og de mange muligheder. Man kan på mange af udbydernes hjemmesider finde betingelserne for den enkelte forsikring. Det er også en god idé at indhente flere forskellige tilbud, så man kan sammenligne priserne. Kun ved at samle information og sammenligne kan man finde frem til, hvilken ejerskifteforsikring der er bedst. Det kan virke som et kedeligt og uoverskueligt arbejde, men det kan vise sig at være en investering. Det er nemlig de færreste sager, hvori en ejerskifteforsikring er blevet brugt, at erstatningerne har ligget på under 50.000 danske kroner.

Undersøg også muligheden for udvidet ejerskifteforsikring

Som sagt er det ikke nemt at svare på spørgsmålet ”hvad er en ejerskifteforsikring”, fordi der er mange aspekter i det. Ikke alene er det uklart og forskelligt, hvad skjulte skader er, men der findes også forskellige typer af ejerskifteforsikringer. Den almindelige ejerskifteforsikring dækker i 5 år og dækker skjulte skader på bygningen. Men hvis du vil være sikker på, at du kan sove trygt og roligt om natten, kan en udvidet ejerskifteforsikring også være værd at overveje. Med en udvidet ejerskifteforsikring er du nemlig dækket i hele 10 år. Derudover dækker en udvidet ejerskifteforsikring også skader på grunden, fx i form af forurening eller ulovlige kloakrør og –installationer. En udvidet ejerskifteforsikring er naturligvis en smule dyrere end standardversionen, men igen kan det på længere sigt vise sig en investering.

Kigger du efter ny bolig?

Nu har vi altså dækket svaret på spørgsmålet ”hvad er en ejerskifteforsikring”. Leder du selv efter ny bolig, eller kender du nogen der gør, bør du sikre dig, at de også kender svaret på ”hvad er en ejerskifteforsikring”. Det kan nemlig ende med at have afgørende betydning for den fremtidige økonomi. Hvis man er på jagt efter ny bolig, er det desværre heller ikke nok at vide hvad en ejerskifteforsikring er. Man skal ud og undersøge markedet for at finde den ejerskifteforsikring, der matcher ens behov bedst. Derfor er der ingen grund til at tøve – hvis man søger ny bolig, bør man allerede i dag starte jagten på den billigste og bedst dækkende ejerskifteforsikring.