begravelse

Har du brug for hjælp til begravelse? En bedemand kan være svaret

Har du lige mistet en ven, et familiemedlem eller et andet bekendtskab, og skal til at arrangerer en begravelse? Så bør du kontakte en bedemand. Det kan være svært at samle mod og overskud i en sørgefuld tid.

Man skal have ryddet dødsboet, arrangerer begravelse og have styr på en masse papirer. En bedemand kan hjælpe dig med alle disse ting. Specielt til en begravelse, er der meget at tage stilling til. I dette indlæg finder du af hvad som man skal stilling til ved en begravelse.

1.    Hvad gør man lige efter et dødsfald?

Når et dødsfald sker, skal lægen bekræfte dødsfaldet og udfylde dødsattesten. En dødsattest er beviset på at en person er død. Hvis døden er indfaldet i hjemmet, ringer man efter sin egen praktiserende læge. Du kan også ringe til lægevagten, når du er klar. Dagen efter kan du med fordel kontakte en bedemand. De fleste bedemænd har døgntelefon og kan derfor kontaktes døgnet rundt.

2.    Skal du kontakte præst og/eller bedemand?

Når der sker et dødsfald, skal man henvende sig til en lokal præst som står for personregistreringen. Præsten vil også kunne hjælpe dig med en del af papirarbejdet. Det er ikke lovpligtigt at hyre en bedemand. Som udgangspunkt kan du selv løse man af de ting bedemandens opgave er. Dog hvis man ikke har særligt meget overskud til at stå med det hele selv, kan det være særdeles befriende at have en til at hjælpe med det praktiske. Derforuden er en bedemand også god at hyre til en mere utraditionel begravelse.

3.    Hvad kan du selv ordne?

Nogle af de ting du selv kan ordne, som du ikke behøver hjælp til er blandt andet at bestille blomster til kisten og/eller kirken, fra blomsterhandleren. Derudover kan du selv vælge samler som præsten skal spille i kirken, indrykke dødsannonce og planlægge gravsøllen. Sidst er der også rimelig brede rammer, hvad angår transport af den afdøde, askespredning etc. Så længe det sker sømmeligt.

4.    Skal den afdøde begraves eller bisættes?

Som regel kender de pårørende til den afdødes ønsker hvad angår begravelse eller bisættelse. Forskellen på bisættelsen og begravelsen er følgende:

Begravelse vs. Bisættelse
En begravelse og en bisættelse er som udgangspunkt næsten det samme. Det eneste forskel er blot at den afdøde vil blive brændt ved en bisættelse, hvor den afdøde vil blive begravet i en kisten ved en begravelse. Ved en bisættelse vil den afdødes aske lægges i en urne, som derefter vil begraves. Man kan også vælge at sprede asken et tilladt sted. Der er altså ikke den store forskel på bisættelse og begravelse, men forskellen ligger i hvad man gør ved den afdødes krop, efter ceremonien.

5.    Skal du vælge kirke, kapel eller forsamlingshus?

Du kan frit vælge hvor din begravelse skal finde sted. Der er mange muligheder, og det behøver heller ikke nødvendigvis at være i en kirke. Nogle vælger at lade ceremonien foregå i et kapel, det kan også være man vælge at sige farvel i ens dagligstue. Der er mange muligheder, og en begravelse behøver ikke nødvendigvis at betyde en kirkelig en af slagsen.

6.    Askespredning?

Hvis den afdøde ønskede at få spredt sin aske ud over havet, skal han/hun have anmodet om det, inden de døde. Man kan udfylde en blanket online. Hvis ikke denne blanket er udfyldt, kan de pårørende opnå en tilladelse, hvis det har været et udtrykkeligt ønske fra den afdødes side af.

7.    Hvad kan en bedemand hjælpe med?

En bedemand hjælper med næsten alt, når der forekommer dødsfald. Først og fremmest indhenter han/hun personlige attester fra den afdøde. Dernæst anmelder bedemanden begravelsesmyndigheden. Dette kaldes også en dødsanmeldes. Herefter planlægges begravelseshandlingen, og udtrykker dødsannoncen. Her skal du sammen med bedemanden finde ud af hvornår begravelsen skal foregå samt hvad som skal stå i dødsannoncen. Bedemanden bestiller også kisten eller urnen, samt bestiller blomster, efter ønske fra de pårørende. Det er også muligt for bedemanden at aftale gravsted samt finde en stenhugger som kan lave gravstenen. En bedemand kan være dyr, men han/hun giver dig et overblik, så du kan bruge tiden på at sørge med de resterende pårørende, fremfor at stresse over processen. På den måde kan man få sørget ordentligt og sagt farvel med sine kære, uden at stresse.

Hvilken bedemand skal du vælge?

Det er som sagt en uoverskuelig tid man går i møde når en person, man har kær, går bort. Derfor kan en bedemand hjælpe dig med at arrangere dagen og alt det praktiske både før og efter begravelsen. Du kan med fordel undersøge Begravelsesservice.dk. De hjælper dig hvad end dine ønsker er. Om du ønsker kirkelig begravelse, eller en ceremoni i haven, eller på vandet, det hele kan lade sig gøre. Du kan læse mere om begravelse, og om begravelsesservice.dk her!