Koloskopi

Hvad er en koloskopi?

I dag ses et stigende antal udførte koloskopier, og dette skyldes især, at der er kommet en større fokus på kræft i tarmen, hvilket er det som kikkertundersøgelsen med navnet ’koloskopi’ undersøger. Læs videre her for at få mere information om koloskopi.

En koloskopi er en kikkertundersøgelse af tarmen, der mere præcist undersøger endetarmen, tyktarmen og det sidste stykke af tyndtarmen. Som nævnt ses et øget antal i koloskopier, da man generelt i sundhedsvæsenet har fået et større fokus på at undersøge for diverse kræftformer, så man også i stedet for at behandle i flere tilfælde kan ende med at forebygge inden kræftformen udvikler sig.

Op til en koloskopi undersøgelse

Inden man går udført en kikkertundersøgelse af de indre organer er det vigtigt, at tarmen er blevet helt tømt. Dette gælder selvfølgelig også, når det kommer til en koloskopi, og grunden til dette skyldes, at den undersøgende læge skal være i stand til at se tarmvæggene og undersøge disse for unormalheder.

Dette kan for eksempel give problemer for diabetespatienter, hvis de ikke er i stand til at indtage føde eller væske, der kan holde blodsukkeret stabilt, og derfor er det vigtigt, at man inden sin kikkertundersøgelse fortæller lægen om dette, så han kan tildele alternativ medicin eller rådgive i forhold til doseringer m.m. inden sin koloskopi.

Under en kikkertundersøgelse

En koloskopi tager typisk fra 30 til 60 minutter, men kan variere lidt i tid alt efter, hvilken del af tarmen, som skal undersøges – altså hvor langt koloskopet skal ind i tarmen – men også i forhold til hvis tarmen er snoet, hvilken kan gøre det sværere at foretage kikkertundersøgelsen.

Når en koloskopi foretages skal man ligge enten på venstre side eller på ryggen, og man vil oftest modtage smertestillende medicin via en tynd kanyle i armen, da der kan forekomme en smule ubehag, når koloskopet trænger gennem tarmen.

Efter en kikkertundersøgelse

På grund af den smertestillende medicin, som man modtager under sin kikkertundersøgelse, kan man ikke køre bil før tidligst 24 timer efter koloskopien, da den smertestillende medicin er noget tid om at forlade kroppen. Det er derfor en god ide at alliere sig med en ven eller et familiemedlem, der kan sørge for, at man kommer sikkert hjem.

Når det er sagt, er en koloskopi en meget sikker kikkertundersøgelse, og der optræder sjældent komplikationer. Dog kan der efterfølgende optræde bivirkninger fra den doserede medicin, og kun meget sjældent (2 ud af 1000 tilfælde) vil man opleve blødning eller hul gennem tarmvæggen (perforation).

Hvis man vil sikre sig mest muligt inden en kikkertundersøgelse, er det ofte en god ide at læse lidt mere om undersøgelsen og tage kontakt til en erfaren læge. For eksempel kan man tage kontakt til kirurgen.dk, der har lang erfaring med både koloskopier og andre kikkertundersøgelser.