øjenoperation

Overvejer du en øjenoperation? Få svar på alle dine spørgsmål her!

Overvejer du en øjenoperation? Få svar på alle dine spørgsmål her!

Mange overvejer at få en øjenoperation og slippe for briller og kontaktlinser. Dog findes der mange myter omkring øjenoperationer, som ofte forhindre folk i at få foretaget operationen. Du kan derfor i dette indlæg få svar på alle dine spørgsmål vedrørende øjenoperation.

Hvordan foregår en øjenoperation

En øjenoperation er et let indgreb som tager mellem 10 og 15 minutter. Selve øjenoperationen med laser tager højest halvandet minut. Det er altså et nemt indgreb, som hverken er særligt krævende eller besværligt. Selve operation går ud på at ændre formen på selve hornhinden. Man ændre formen på hornhinden ved at slibe en linsestyrke inde i selv hornhindens overflade. Afhængigt af hvad øjet ”fejler” vil man gribe operationen forskelligt an. Hvis der eksempelvis er tale om et indgreb som skal rette nærsynethed vil man prøve at gøre hornhinden mere flad end hvad den er i forvejen. Hvis der omvendt er tale om operation som skal rette langsynethed vil man prøve at gøre hornhinden mere krum. Ved en bygningsfejl er målet at gøre begge hornhinden så ensartet som muligt.

Hvilke typer lasermetoder findes der?

Der findes som udgangspunkt en del metoder til at korrigere synet på. Dog er de 3 mest populære følgende:

LASEK indgreb:
Et LASEK indgreb foregår således at det yderste cellelag i hornhinden opløses med en svag alkoholopløsning. Herefter føres laget til siden med et specielt instrument. Nu anvendes en excimerlaser for at korrigere synsfejlen, ved at omforme krumningen på hornhinden. Øjet vil være lokalbedøvet under operationen, og gør derfor ikke ondt. Dog vil man, ved denne type operation, være en smule overfølsom overfor lys og have smerte i øjnene i op til en uge efter.

Trans-PRK indgreb:
Ved et Trans-PRK indgreb bruger man laseren til at fjerne hornhindens yderste lag. Når laget er fjernet korrigeres synsfejlen på øjets forreste del ved hjælp af en excimerlaser. Når synsfejlen er rettet, bliver der sat et beskyttende gennemsigtig linse på øjet om beskytter øjet under helingsprocessen. Ligesom LASEK indgrebet, gør dette ikke ondt underoperationen på grund af den bedøvende creme, men man skal regne med at være sygemeldt en lille uges tid efterfølgende.

FS-LASIK:
FS-LASIK er en nyere version af LASEK. Her bruges en femtosekund (FS) laser i stedet for en manuelle instrument. Takket være femtosekund laseren kan låget gøres tyndere, mere jævnt og kan tilpasses efter det individuelle øje.

Kan en øjenoperation gøre ondt?
En øjenoperation gør ikke ondt. Det eneste man kan mærke under operationen er et let tryk på øjnene. Inden operationen vil man få lokalbedøvende dråber i øjnene, så du vil ikke kunne føle det store. Efter operationen vil du heller ikke føle noget betydelig, så det skal ikke være smerten som holder dig tilbage, hvis du overvejer en operation.

Hvem kan få en øjenoperation?

Alle kan få korrigeret synsfejl både langsynede, nærsynede og dem med bygningsfejl. Af samme årsag er der altså stor chance for at du kan få korrigeret dine øjnene. De eneste som ikke kan få en øjenoperation er folk med tynde hornhinder eller synsfejl som hele tiden ændre sig. Disse bør ikke blive opereret. Du skal derfor ikke være nervøs for at dit syn ikke kan blive korrigeret, da det kun er meget sjældent at folk ikke kan få opereret deres øjne.

Hvad koster en øjenoperation

Det er meget forskelligt fra øjenlæge til øjenlæge hvad en øjenoperation koster. Dog er gennemsnitsprisen omkring 15.000 kr. pr. øje. Hvis man skal have korrigeret begge øjne kommer det altså til at koste omkring 30.000 kr. at få korrigeret dem. Dog, hvis man har en bygningsfejl på over -3, en styrke på over +6 eller over -6 eller en forskel i styrke på øjnene på mere end 3, kan man få betalt hele indgrebet a det offentlige.

I hvor lang tid skal man være sengeliggende efter en øjenoperation?

Hvis du har fået en af de almindelig operationer som eksempelvis FS-LASIK og du ikke arbejder i et beskidt miljø allerede dagen efter tage på arbejde. Dog kan nogle få smerter og derfor være nødsaget til at blive hjemme. Det er meget individuelt, men smerten er som udgangspunkt ikke uudholdelig.

Skal man gå med briller efter operationen?

Efter operationen kan man godt regne med at skulle gå med læsebriller. Dog bliver 98% af dem som får en laseroperation briller- og kontaktlinsefrie efter 3 måneder. Hvis man stadig ikke kan se uden briller eller linser, kan man få en komplementerende operation. Herefter skulle det være muligt at se uden hjælpemidler. Ved linseudskiftning er sandsynligheden for at kunne se uden hjælpemidler en smule lavere. Her er det 88% af dem som får operationen som kommer til at se uden briller og linser. De øvrige 12% skal fortsat bruge briller i bestemte situationer i løbet af dagen. I de fleste tilfælde kan øjenlægen forudse samt informere dig om, hvis du efter et linseudskiftning får brug for briller.

Kan man blive blindt af en øjenoperation?

En øjenoperation kan ikke gøre en blind. Det findes endnu ikke på verdensplan et tilfælde hvor en person er blevet blind. Dog kan der sket det af man får et værre syn end hvad man havde til at begynde med. Dette sker dog kun meget sjældent. Der er altid en eller anden form for risici når man bliver opereret. Der kan også ske det at man kan få infektion i øjnene, hvilket sker hvis man ikke bliver hjemme fra arbejde hvis man arbejder et sted hvor luften er beskidt. Man skal derfor respektere at man ikke kan tage på arbejde den første uge, eksempelvis hvis man er kok eller tjener, byggearbejder eller andet hvor luften ikke er helt ren.

Hvilken øjenlæge skal du vælge?

En klinik du med fordel kan vælge er Peter Brincker. Klinikken har eksisteret i mere end 30 år og Peter Brincker er pioner inden for laseroperation i Danmark. Peter Brincker er uddannet på øjenafdelingerne på Frederiksberg Hospital go på Rigshospitalet. På Rigshospitalet vat Peter Brincker medstifter for hospitalets afsnit for operationer af grå stær. Du kan derfor trygt bestille en forundersøgelse hos denne klinik. Du kan læse mere om øjenoperation og Peter Brincker, her!